«Думаю, із італійцями буде нецікавий футбол»

Переглядів 141
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Віктор Леоненко, футбольний експерт.

«Динамо»: «Фіорентина» — не «Евертон»

— По-перше, треба подякувати вболівальникам, які заповнили стадіон і забезпечили «Динамо» неймовірну підтримку. По-друге, англійці проявили сміливість і вирішили в Києві зіграти у «відкритий» футбол. По-третє, динамівці були рішуче налаштовані. Напередодні багато говорили про якість газону. У мої часи на це можна було звертати увагу, бо ми до травня грали на жахливих полях, таких, як зараз на «Метеорі». Тому, вважаю, жалітися на газон «Олімпійського» абсолютно неправильно. Коли м’яч котиться, май майстерність його зупинити, й бажано не кадиком.

Згоден, що таланить сильнішому, але на користь «Динамо» зіграло й багато випадковостей. Це був день «дев’яток». І для тренера плюс, якщо його супроводжує ще й удача. Також важливо вгадувати зі складом. Реброву поки це вдається.

Я єдиний, хто раніше критикував «Динамо»? Така вже я людина: кажу правду в очі. Якщо погано команда виступає, я не викручуюсь. Зараз кияни добре зіграли, я це теж відзначаю. Але я знаю трохи більше, ніж пересічний уболівальник, знаю, що коїться в роздягальнях. Тому й озвучую, що відбувається насправді. І маю підстави стверджувати, що Ребров — м’який тренер. Водночас, у нього складається непоганий тандем із Раулем, який видається жорстким. Навряд чи іспанець жорстокий, але по матчу з ліверпульцями видно було, наскільки він емоційний. Свого часу мені майже не потрібен був наставник: я розумів футбольні закони, знав, що треба робити в тій чи іншій ситуації, мені достатньо було сказати: «Вітя, закрий цю зону, на стандартах біжи на ближню», в усьому іншому мене тренер не цікавив. А нині багатьом футболістам треба розжовувати, що від них вимагається. Я критикую Ярмоленка, бо не можна поперек бігати, поперек паси віддавати. Цього ще на дитячому рівні вчать. Як і того, що не можна воротареві йти в обіграш. А коли я бачу, як Андрій робить багато непотрібних речей, як промовчати?! Звичайно, він молодець, що забив красивий м’яч, але вийшов один на один і спокійно пробив у воротаря. Уже мовчу про його праву ногу. Це проблема всіх лівоногих. Навіть Пеле написав, що він трохи кращий за Мессі, бо грав двома ногами. Хоча таким виконавцям, як Мессі, і цього вистачає.

Чудово, що «Динамо» подарувало людям свято. Давно вже такого не було. Але мені не подобається, коли вихід у чвертьфінал Ліги Європи подається як неординарне досягнення. Досягнення, це коли ти переміг у турнірі. А пишатися виходом у 1/4 — це занадто. Звичайно, це також позитивно впливає на імідж клубу, але завжди треба прагнути до найвищої мети.

Не люблю забігати наперед, але, думаю, з італійцями буде нецікавий футбол. «Фіорентина» — не «Евертон», із того, що бачив у виконанні «фіалок», вони не дають грати, багато думають над тим, як зруйнувати плани суперника, не соромляться вибивати на трибуни. Дехто стверджує, що чемпіонат Італії слабкий, але треба зважати, що в 1/8 Ліги Європи брали участь п’ять команд і ще одна пробилася до чвертьфіналу Ліги чемпіонів.

«Дніпро»: «Брюгге» є всі шанси проходити»

— Матч у Амстердамі вийшов із мінімальною кількістю моментів: «Дніпро» пропустив дещо курйозний м’яч, просто Ежидіо згадав, що він бразилець. Очікував більшого від Безуса, який не підтримував як слід атаку, багато захоплювався індивідуальною грою. Раніше, коли дніпряни вибігали в контратаку, її підтримували чотири-п’ять виконавців, а тут Калинич був майже самотнім. Коли хорват отримував м’яч, він повинен був півгодини чекати. Можливо, Безус іще звикає, але, вважаю, він занадто повільний, «гальмує» «Дніпро», тому й Мирон Маркевич в основному незадоволений його грою. Зараз у світі, крім Мессі, ніхто подібного собі не дозволяє: хочеш швидше дістатися чужих воріт, один-два дотики максимум.

Бельгійці поки виступають в Лізі Європи без поразок, але я не вірю в закономірність статистики: кожен матч — це окрема історія. «Брюгге», як і «Аякс», суперник амбітний, але з ним до снаги змагатися. Якщо ще й Дуглас зіграє так, як з нідерландцями, можна не хвилюватися за підсумковий результат. Додайте також, що відбули дискваліфікації Федецький, Ротань і Зозуля. Зазначу, що за картки на рівному місці я би штрафував якнайжорсткіше, щоби не було смішно і футболісти потім не розказували, що їх ні за що попередили, а гроші в дитбудинок чи госпіталь віддав. Це й «Динамо» стосується.

Всі кажуть, що в нас ще є 90 хвилин у повторному матчі, але перший поєдинок завжди важливий. Тренер починає краще розуміти суперника, й від того «танцює». Тому після першої гри треба зробити швидкий аналіз бельгійців і якнайкраще підготуватися до другого поєдинку. А «Брюгге» є всі шанси проходити.