Ілля ГАЛЮЗА: «У Білорусі немає ажіотажу довкола матчу з Україною»

Переглядів 195
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Український півзахисник солігорського «Шахтаря» поділився думками щодо прийдешньої зустрічі регіональних сусідів у рамках відбору до континентального турніру

— Ілля, чим живуть наші сусіди напередодні очного протистояння з вашими співвітчизниками? Ажіотаж присутній?

— Ні. Ще нічого взагалі не обговорювали з партнерами по команді. Так, кількома словами перекинулися щодо гри збірних. І то тільки тому, що з нашого «Шахтаря» вперше викликали до збірної Білорусі Матвейчика й Януша. Відповідно, вже домовились із Старгородським разом поїхати переглянути наживо згаданий матч. Думаю, вже ближче до самого поєдинку почнуться розмови.

— Як білоруси пережили невтішний результат із Люксембургом?

— Було багато критики, адже всі чекали лише на перемогу. Говорилось у пресі, що була невиразна гра, тож результат — неприйнятний. У принципі, негативні відгуки переважали. Хоча зустрічалися люди, які не так різко реагували. Мовили, що ще не все втрачено.

— Певне, білоруси по-особливому налаштовуватимуться на наступний поєдинок?

— Думаю, що зв’язок із попереднім матчем шукати не потрібно. Гадаю, що налаштовуватися на цей матч узагалі не потрібно. Підґрунтя вдосталь: матч із командою з колишнього Союзу, відтак на полі зійдуться браття-слов’яни. Вочевидь, відбудеться цікава гра, в якій кожна команда захоче виграти. Зрештою, припускаю, що моя рідна країна візьме гору.

— Із того, що нам відомо: в Білорусі неоднозначно відреагували на невиклик головної зірки — Глєба. Це справді так?

— Та ні, про це мало що говорилося. Мені здалося, що цю неоднозначність викликало не те, що Глєба не запросили до розташування головної команди країни, а те, як це зробили. Я вважаю, що головний тренер повинен сам вирішувати, на кого розраховувати, а на кого — ні. Певне, що Кондратьєв викликав найсильніших нині білоруських гравців, але не брав до уваги їхні прізвища та рівень клубу. Поки претензії йому ніхто не може висунути, адже судитимуть за результатом. Підсумок гри з українцями розставить усе на свої місця.

— По тамтешньому чемпіонату можна оцінювати рівень національної дружини?

— Не сказав би, адже викликають футболістів також із російської першості. Стосовно мого колеги: як тільки побачив Матвейчика, зразу зрозумів, що його чекає світле майбутнє. У їхній грі присутні елементи боротьби та єдиноборства. На мій погляд, у цьому збірна Білорусі схожа на Україну. За рахунок Глєба вони могли би вибудувати «тоншу» гру, але його немає, тому на полі з’явиться більше перевірених бійців, які будуть боротися на кожному клаптику поля. Відтак очікую побачити багато боротьби, характеру з обох боків.

— А у вашому оточенні як ставляться до головної команди України? Як до рівного суперника чи сильнішого?

— Мені тяжко судити. Ми з колегами особливо не обговорюємо справи збірних. Із того, що бачу, можу лише припустити, що на українців дивляться як на рівних. У цьому питанні конкретнішу відповідь можуть дати завсідники ігор національної команди, які в них панують настрої. Адже я можу помилятися.

— Уже доводилося грати на «Борисов-Арені»?

— Так, уже зіграли тричі: виграли Кубок Білорусі, а також грали в єврокубках із ПСВ і «Зюльте-Варегемом». Дуже хороша арена. Як бачимо, президент БАТЕ — футбольна людина, тому за допомогою держави побудував хороший стадіон у космічному, на мій погляд, стилі. Усім би такий. Не знаю, у що це обійшлось, але газон і трибуни — на рівні. Думаю, що українцям сподобається прийом і умови на цьому стадіоні.

— Як саме в Білорусі зустрічатимуть гостей із України?

— Люди тут чуйні та душевні. Розкажу на своєму прикладі: тільки приїхав і мене зразу оточили турботою. Клуб завжди намагався допомагати в різних питаннях. Відчувається, що все відбувається на братерському рівні.

— Говорили, що переможуть українці. За допомогою якого ресурсу підопічні Фоменка зуміють вибороти три очка?

— Найперше, потрібно згадати, що ми поступились у першій грі зі словаками. Усі розуміють, що потрібно повернути втрачене. Знаю Михайла Івановича (разом працювали в «Таврії»), тож упевнений, що він зможе налаштувати хлопців. Іще один плюс: за іменами в України якісніша збірна. Оцей фактор не можна недооцінювати. Поставив би на рахунок 2:1, що переможуть гості.

Євген ДЕМЯН.