Михайло ФОМЕНКО: «Доведеться звертатися за новим рецептом»

Переглядів 221
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Керманича збірної України журналісти зустріли оплесками, але було видно, що він дуже втомлений

— Матчі наших клубів у чемпіонаті та єврокубках забирають у гравців дуже багато сил і емоцій, — підкреслив Михайло Іванович. — Намагалися пояснити гравцям, що психологія буде вирішальним моментом. Дякую, що вони зрозуміли, забили й виграли.

— Єдиним негативним моментом стали картки Олександра Кучера й Артема Федецького?

— Це звичайний момент. Тепер доведеться заглядати в резерви. У нас у списку було 25 футболістів, так що в наступному матчі на цих позиціях будуть грати інші виконавці. Нас чекає непроста гра, тож про неї треба починати думати вже зараз. Зокрема, необхідно враховувати, що два наших футболісти її пропустять. Але аналогічні проблеми є й у суперника.

— Чи не вважаєте, що вилучення Кучера стало наслідком того, що у цьому відрізку матчу настала та межа, коли впевненість ваших підопічних переросла у самовпевненість?

— Після того, як рахунок став 2:0, проявилися емоції, порушилася наша цілісність, компактність. Кожен футболіст повинен займатися своєю справою в будь-якій ситуації. Але, як бачите, емоції спрацювали в іншу сторону. Як наслідок, підопічні отримали картки.

— Чи буде у вас особливий рецепт на матч у Парижі? Такий, аби результат цієї гри був таким, як і в Києві.

— Після походу в аптеку рецепт зазвичай забирають. Так що доведеться звертатися за новим рецептом. Але в нас ще є час до матчу.

— Серед ваших підопічних двоє вихованців кіровоградського футболу — Андрій П’ятов і Євген Коноплянка. Як оціните їхні дії?

— Треба подякувати Кіровоградщині за таких гравців. Велике їй спасибі від усієї України.

— Ви довіряєте Роману Зозулі, який першим засмутив французів. Це чуття, інтуїція чи щось інше?

— Що тут скажеш… Коли готуємося до матчу із черговим суперником, ретельно його вивчаємо, переглядаємо матчі за його участю, враховуємо сильні і слабкі сторони. І на підставі всього цього вибираємо тих футболістів, які й потрапляють у стартовий склад.

— Чи не здалося вам, що з боку французів мала місце недооцінка збірної України?

— Не думаю, що можна вести мову про недооцінку з боку збірної Франції. На такому рівні це просто недозволено. Ну й потім, напередодні матчу гравці збірної Франції та голов­ний тренер Дідьє Дешам говорили, що ні в якому разі не можна недооцінювати збірну України. Окрім того, думаю, ви самі прекрасно бачили, що на початку матчу суперник не дозволив нам пресингувати, тож нам довелося перебудовуватися.

— Французи чимось здивували?

— Ми подивилися майже 10 матчів за участю збірної Франції. У такій ситуації дуже складно чекати якихось сюрпризів, оскільки в різних матчах футболісти використовувалися так, як це було сьогодні. Схема одна й та ж, за винятком якихось тонкощів. Те, що ми бачили в особі збірної Франції під час її вивчення, то ми сьогодні й здобули.

— Чи поїде збірна України в Бразилію?

— Хотілося б. Треба почекати трішки…

— Чи було у вас відчуття, що вам удалося знешкодити збірну Франції?

— Зробити зі збірною Франції те, що ви говорите, неможливо. Потрібно витратити дуже багато сил — фізичних і психологічних, аби здобути перемогу в матчі з цією командою.

— Як ставитеся до своїх підопічних — як до дорослих людей чи як до молоді?

— Зважаючи, в яких ситуаціях. У роботі — як до дорослих чоловіків, як до мужиків. А на дозвіллі можу ставитися до них, як до молодих хлопців. Адже я в такому віці, що годжуся їм у батьки.

— Як вам підтримка трибун? Чи вважаєте, що цей фактор став одним із ключових у контексті здобутої перемоги?

— Ми чекали такої підтримки. Ще впродовж відбірного циклу відчули, що підтримка наших уболівальників настільки серйозна, що це справді наш 12-й гравець. Неможливо уявити, щоби за такої підтримки наші хлопці бігли не в той бік або просто не бігли. Так що дякую вболівальникам за підтримку. Велике-велике спасибі!

— Чи можна назвати сьогоднішній матч найкращим із тих, які збірна провела під вашим керівництвом?

— Усі матчі були напруженими. Тому що ми ще не на тому рівні, що можемо ось так просто вийти на поле й перемогти. Для цього треба багато працювати.

— Як заповните три дні до матчу?

— Необхідно, найперше, відновитися: фізично й психологічно. У суботу у хлопців на півдня вихідний. У другій половині цього дня почнеться робота: ті, хто грав, проведуть заняття відновлювального характеру, інші працюватимуть із повним навантаженням.

— Чи погодилися би на довічний контракт із збірною України, якби така пропозиція вам надійшла?

— Рішення про те, чи продовжувати контракт, чи ні, залежить од того, чи відчуває людина готовність йти далі.

— Ну а ви відчуваєте у собі сили продовжувати працювати зі збірною України?

— Так.

Сергій ТАЛИМОНЧИК, із НСК «Олімпійський».

X