Олександр СЕВИДОВ: «Буде складно приховати наших новачків, бо вони доволі відомі в українському футболі»

Переглядів 315
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Наставник «Іллічівця» — про зимову підготовку та ПОповнення, резонансний матч з «Гірником-Спортом» і наміри вийти в прем’єр-лігу

Підготовка, підсилення, жінки

— Олександре Володимировичу, почнемо з приємного: як провели відпустку?

— Я не настільки втомився, щоб відпочивати увесь час. Я, як і хлопці, із задоволенням повернувся до роботи.

— Пам’ятаючи про ваші попередні клуби, то вам би мало комфортніше працювати в «Іллічівці»?

— Так, по-перше, тут для мене рідний край, а по-друге — вирішуються всі питання, які керівництво клубу озвучує, з цим проблем немає.

— На першому зборі нічого цікавого не відбувається, чи не було у вас проблем з підготовкою?

— Проблем не було, в Маріуполі зима була достатньо м’якою, тому ми могли займатися на вулиці, потім перейшли в манежі, тому в нас є всі можливості, щоб провести втягувальний перший збір.

— Чи все зараз спокійно у самому місті?

— Відгомін вибухів часом чути, але це не настільки страшно. Я вважаю, що ми відпрацювали доволі добре, виконали увесь об’єм роботи, хлопці працювали з бажанням, тому жодного дискомфорту через близькість воєнних дій ми не відчуваємо.

— Дуже приємно, що в «Іллічівець» їдуть такі хороші гравці. Хтось повернувся, хтось уже працював з вами, тому цікаво, як вам вдалося їх переконати?

— Це обопільне бажання, немає футболістів, яких би ми не хотіли бачити, тому я дуже радий, що хлопці відкликаються на наші пропозиції і вони не пошкодують, адже в такий складний для українського футболу час клуб «Іллічівець» один із тих, хто виконує свої обіцянки.

— До того ж новачки розуміють, що незабаром буде можливість пограти на вищому рівні.

— Я маю велику надію, що ми таки досягнемо поставленої мети, хоча завершення осіннього періоду показало, що не все буває так легко, тому ми збираємо команду, яка має бути сильнішою і вищою за усі позафутбольні моменти, які відбуваються. Хотілося б, аби хлопці, які прийшли, посилили нашу гру і ми спільними зусиллями таки вий­шли б у прем’єр-лігу.

Хотілося б дізнатися, чи в Туреччину полетить сформований колектив, чи ні?

— Ні, у нас насправді не так багато гравців, ми втратили більше, ніж взяли, тому прибуде ще кілька хлопців. Буде складно приховати наших новачків, бо вони доволі відомі в українському футболі. Ми спробуємо проблеми з контрактами вирішити якомога швидше, тож ви маєте рацію — це дійсно ще несформований колектив.

— Вже говорили, що у вас буде достатньо спарингів, це зумовлено тим, що потрібно буде переглядати людей?

— Спаринги потрібні нам для того, щоб розуміли силу команд і проблеми, із якими нам іще потрібно працювати. Ми практично визначились із кандидатурами, тому перш за все у цих іграх нашим головним завданням буде згадати старі зв’язки і відпрацювати нові, також переглянути різні тактичні схеми, бо в першій лізі футбол доволі специфічний і не завж­ди на першому місці те, що ми називаємо футболом. Там ми виступаємо на хороших полях, тому доводиться застосовувати різні схеми проведення гри.

— Ви їдете на тривалий період, чи не боїтеся ви повернутися після хороших полів на ті, що є в нас в Україні?

— Ми навмисно будемо працювати на поганому полі (сміється). Ми повернемося за тиждень до чемпіонату, першу гру ми граємо вдома, тому будемо працювати уже на своїй базі, звикаючи до нашого поля. Що стосується такої довгої поїздки, то перш за все це економічна складова, я не думаю, що у хлопців з’явиться ностальгія за домом, але нікуди не подінешся, зараз змінився час і доводиться економити кожну монетку, ми не виняток. Але я не думаю, що зараз це найбільша проблема у нашому житті

— Коли вирішувалось питання про поїздку за кордон на тривалий час, то Маркевич говорив, що футболістам дуже важко без жінок у цей період, ви будете якось зачіпати цю тему?

— Тим, кому складно без жінок, дружин, я дозволив у період вихідних між зборами запросити свою сім’ю. Хтось, я гадаю, скористається цією можливістю і зможе провести 4–5 днів із сім’єю. Я думаю, що цього достатньо для тих, хто не може себе уявити без жінки.

Туреччина, «Гірник-Спорт», прем’єр-ліга

— Чи будете ви якось урізноманітнювати свій час і шукати день для якихось екскурсій?

— Якщо хлопці захочуть, то ми зможемо провести екскурсію, але ті футболісти, які грають вже багато років були у Туреччині близько 10-15 разів, тому їх нічим не подивуєш. У нас буде дуже багато виїздів в інші готелі для ігор з різними командами, тому це і буде нашим різноманіттям, адже ми їдемо туди не відпочивати, як туристи, а як професійні спортсмени, що мають виконати обсяг роботи.

— Ви згадували, що ближче до завершення цього періоду більшість команд уже не будуть в Туреччині, чи думали ви про те, з ким будете грати? Бо, я думаю, із якоюсь збірною готелю ви грати не захочете.

— Це найбільша проблема лютневого періоду, бо європейські команди вже від’їжджають, розпочинаються чемпіонати. Я думаю, що ми знайдемо можливість зіграти там з командами, звичайно, не зі збірними готелю чи таксопарків. Маю надію, що ми зможемо знайти гідні спаринги, принаймні мене переконали в цьому організатори збору.

— Можливо, це питання не дуже зручне, але матч із «Гірником- Спорт» багатьох поставив на вуха, начебто потрібно проводити якісь розслідування, чи є у вас якась нова інформація з приводу цього?

— Так, питання не дуже приємне, на жаль, є ще такі проблеми в нашому футболі, розслідування продовжується, я поки не маю жодної нової інформації. Я сам давав показання департаменту поліції перед Новим роком, тому все, що було потрібно від команди «Іллічівець», усю інформацію, усі наші думки і висновки надали поліції, ми чекаємо об’єктивного розслідування. Звичайно, хотілося б, щоб воно пройшло якнайшвидше, я розумію складність цього питання, ми всі чекаємо розслідування, адже воно знаходиться в компетенції Національної поліції.

— Чи є у вас зараз розуміння того, що у подальшому ця ситуація ніяк не нашкодить іміджу «Іллічівця»?

— Мені б хотілося, щоб усіх не рівняли під одну мірку, звинуватити людину завжди простіше. У нас було достатньо багато випадків звинувачень і резонансів на рівні прем’єр-ліги і топ-клубів, поки що я жодного розслідування доведеного до кінця не помітив. Єдине що, це харківський «Металіст» гравці дублюючого складу, та й те це було в період, коли я працював у Харкові, все відбувалось на моїх очах, тож я володів інформацією. Я думаю, що це ще не останні судові справи.

Звичайно, мені не хотілося, щоб так сталося, це дуже образливо для нас, бо ми докладаємо величезні зусилля, щоб досягти результату. Тож чекаємо розслідування, більше мені немає чого додати до цього питання.

— Це вже безнадійно, але ви мали судові справи з «Говерлою», з «Металістом», чи залагодились уже ці питання?

— Певно, перші ваші слова — це безнадійно. Із «Говерлою» я зіштовхнувся з нашим правосуддям, а це також безнадійно.

— Шкода, що так. І вже у підсумку скажу, що всі зараз знають за що бореться «Іллічівець», як він буде боротися і з чим він буде боротися. На вашу думку, зараз в «Іллічівці» є все для того, щоб, по-перше, пройти в першу лігу, а по-друге — грати в ній?

— Я думаю, що так. Інфраструктура у нас завжди була на рівні прем’єр-ліги, колись Володимир Семенович Бойко, світла йому пам’ять, на багато років випередив свій час. Щодо спортивної складової, то я маю надію, що ми створимо таку команду, яка вирішить питання виходу в прем’єр-лігу і матиме у ній гідний вигляд.

Євген ДЕМЯН.

X