Володимир КНИШ: «Сезон покаже, наскільки змінилася команда»

Переглядів 836
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«Нафтовик-Укрнафта» одним з перших розпочне другу частину змагань, тому кореспондент «УФ» вирішив поспілкуватися з головним тренером на предмет їхньої готовності

Підготовка, кадри, бюджет

— Володимире Миколайовичу, як і де «нафтовики» готувалися до поновлення змагань навесні?

— Перший збір ми провели в Охтирці, другий на турнірі в Полтаві і третій збір був проведений нами також в Полтаві, але на базі місцевого футбольного клубу, де нам усе дуже сподобалося.

— Наскільки я пам’ятаю, підготовка «Нафтовика-Укрнафти» відбувалася в Новомосковську і на базі «Металіста», зараз знову все по-іншому, чому вам доводиться змінювати своє місце зборів?

— На базі футбольного клубу «Полтава» нічим не гірше, ніж на базі «Металіста», але в другому випадку була низка нюансів — відсутність освітлення, газу та інші проблеми, тому ми туди не заїхали. А в Новомосковську взимку робити фактично нічого, ми їхали на землю, а земля з’явилася лише тиждень тому в Україні, тому нікуди не можна було їхати

Що ви можете сказати про турнір імені Пожечевського?

— Я вважаю, що ми виконали поставлені перед нами завдання. На минулому зборі нашою метою була фізична підготовка команди і спроба гри на полі, оскільки до цього наші тренування проходили лише в залі. Тому нас все влаштувало.

— Чи задовольнила вас кількість спарингів та їхня якість?

— Мене повністю влаштувала якість та кількість проведених нами спарингів. Все, що хотілось втілити в життя, — вдалося. Тож мені все сподобалося.

— Що ви скажете щодо комплектації команди?

— У нас звільнилося два місця в команді, бо пішли Вечтомов і Арвеладзе. Ми взяли двох футболістів — Василя Цюцюру, він перс­пективний хлопчина, і місцевого хлопця Суханова, він тренувався з нами кілька років, але не дотягував до рівня команди, зараз він змужнів і вже може певною мірою створювати конкуренцію в команді.

— Зараз вже сформована вся обойма гравців?

— Так, адже від нас ніхто не пішов, все стабільно. Пішли футболісти з різних причин, хороші виконавці, але я однак вважаю, що ми багато не втратили. Ми маємо цілісний колектив.

— Люді, які від вас пішли, отримали кращі умови?

— Я гадаю, що так.

— Їм погано гралося в Охтирці чи хлопці потяглися за кращою зарплатою?

— У футболістів вік короткий, зазвичай 10 років, вони весь час мають заробляти більше, тому ясно, що люди йдуть туди, де більше платять.

— Днями ви мали спаринг із запорізьким «Металургом», який недавно запідозрили у нечесній грі. Чи не виникало питань до самовіддачі суперників?

— Так, я чув про це, читав, певною мірою переживав за це, але таких питань у нас не виникало. Хлопці намагалися чинити опір настільки, наскільки дозволяв їхній клас. Ніяких навмисних нюансів не було, близько 30 хвилин вони проявляли досить гідний опір, потім їм стало трохи важче. Кращу підготовку, звісно, мають наші гравці.

— Чи не виникало у вас перед зборами думок про закордонну підготовку?

— Ми маємо визначений бюд­жет, на який розраховуємо, ми його витримуємо, але в цей бюджет не входить закордонний збір.

— Ваш бюджет залишається стабільним?

— Так, і це важливо, але якщо переводити його у валюту, то такі поїздки для нас надто дорогі.

— Сьогодні (розмова відбувалася 5 березня. — Є.Д.) день народження у директора клубу Андрія Вікторовича, чи будете якось святкувати командою?

— Сьогодні ми маємо вихідний, але завтра, я гадаю, ми відсвяткуємо цю подію.

— Ви із «Вересом» стартуєте першими, чи вплинув якось цей тиждень на підготовку?

— Зараз трохи потепліло і ми будемо намагатися більше проводити тренування на земляних полях, щоб підійти до «Вереса» у всеозброєнні.

— Ви вже знаєте, де саме ви будете проводити гру із «Вересом»?

— Мені сказали, що лише днями точно повідомлять місце, де відбудеться гра, але на даний момент такі основні варіанти — Вараш (колишній Кузнецовськ), Сарни і Березне. Говорили, що грати ми будемо в області, не далі ста кілометрів.

«Верес», завдання, Кубок України

— Я так розумію, в Рівному проб­леми з полем, а як в Охтирці?

— В Охтирці поле нормальне, зійшов сніг, поле ж без підігріву, самі розумієте, тому до матчу з «Динамо» воно буде в хорошому стані.

— Чи складно готуватися до першого офіційного матчу цьогоріч без розуміння того, в якому стані перебуває суперник?

— Ми готуємося до сезону, тут закладаються фундаментальні речі — психологічна підготовка, награються зв’язки, нові гравці притираються до команди і тому подібні речі. Ми будемо готуватися за тиждень, як і в чемпіонаті, до будь-якої команди ми завжди готуємося лише за сім днів. Звісно, ми відстежували процес підготовки рівненської команди, але сенсу в цьому не було, адже тренер експериментує і ці ігри, здебільшого, ні про що не кажуть

— Чи є якась складність у підготовці, чи маєте ви якусь інформацію про команду суперників?

— Певна інформація є, але оскільки ця гра для нас буде першою, то і ми для них, і вони для нас будемо командою з чистого аркуша. За півроку дуже багато змінюється і навіть я не знаю, наскільки змінилася моя команда. Все це покаже сезон. Дуже складно завбачити, як увійдуть нові гравці, корективи доведеться вносити у ході справ.

— Вам важливіше буде показати показати щось своє, ніж подивитися на гру суперників?

— Звичайно, я більше думаю про свою гру, ніш про гру інших команд.

— Ви вже говорили з керівниц­твом із приводу завдань та цілей, що будуть поставлені перед командою?

— Ми маємо визначене завдання, про яке знає кожен в команді — знаходитися якомога вище в турнірній таблиці і вигравати в кожній грі. Такого поняття як «будь-якою ціною вийти в вищу лігу» у нас немає.

— Зараз, мабуть, немає такої інфраструктури й умов, щоби вий­ти в прем’єр-лігу?

— Часом команда випереджає інфраструктуру, що змушує керівників задуматися над такими питаннями. На сьогоднішній день я вважаю, що все справедливо — і те, де ми знаходимося, і наша інфраструктура.

— Що ви думаєте про Кубок України?

— Звучить цікаво. Кубок цього року обіцяє бути непередбачуваним, тож усе може бути. Я вірю в свою команду, але думаю, що «Динамо» точно не буде легко перемогти.

— Чи ставите ви пріорітети між турнірами? Чи готові пожертвувати чемпіонатом заради важливого матчу з «Динамо»?

— На такій стадії, проти такого суперника можна і пожертвувати.

— А щодо преміальних і бонусів за гру, чи не говорили вам, що «от виграєте в «Динамо», ми вам мільйон дамо»?

— Ви знаєте, у нас все розписано на тривалий період. Наш спонсор — це така велика структура, що ми можемо домовлятися лише раз у рік. Ми маємо сформований бюджет і ми дуже вдячні, що всі зобов’язання перед нами виконуються, тому у нас все стабільно. У нас немає такого, щоб передивлятися фінансування через якісь нюанси.

Євген ДЕМЯН.

X